Ha az olvasó tájékozatlan, akkor azt hiszi az intézmény problémája 2010 január végén kezdődött. Pedig ahhoz, hogy a tényleges problémát megértsük, vissza kell forgatni az idő kerekét. Én 10 évet mentem vissza. Sokat foglalkoztatott az intézmény története.

Az intézmény alapítása idején az 1900-as évektől kezdve, egész életpályát átívelt egy igazgató munkássága. Mígnem elérkezünk 1983-ba az intézmény juhar utcába költözésének idejébe és azt láthatjuk, hogy egy vezetői ciklust alig dolgozik végig egy-egy igazgató. Mi lehet ennek az oka?

Tekintsük át együtt:

Dékány Károly   1908 – 1918

Katona Géza      1918 -192?

Sárkány Pál       192? – 1934

Salamon Anna   1934 – 1947

Szabó Gyula      1947 – 1952

Dr. Főző Endréné Farkas Irén   1952 – 1982

Végh Józsefné  1982 – 1986

Dr. Varnyú Andrásné  1986 – 1991

Papp Balázs     1991 – 1995

Tonács Éva      1995 – 2006

Molnárné Nyújtó Julianna   2006.09.01 – 2007.01.16

Zvekanov Tímea ( mb.igazgató ) 2007.01.16 – 2007.02.23

Kimpián Ildikó 2007.02.23 – 2010.október 29 felfüggesztve

Négyesiné Farkas Valéria (iskola egységvezető)  2010 október 29 -

 

Erre a választ igen nehéz megadni. Végh Józsefnét (gyógypedagógus) nem ismertem, és nagyon keveset sikerült megtudnom róla, nem tudom, hogy miért nem pályázott újra, vagy miért mondott le.

Dr Varnyú Andrásné (gyógypedagógus) követte őt az igazgatói székben. Bár fent 5 év igazgatói tevékenység van feltüntetve, ténylegesen talán 1 évet irányította az intézményt, majd gyesre ment és a helyettese vitte tovább az igazgatói feladatot. Gyesről visszatérve befejezte igazgatói ciklusát, majd nem pályázott újra.

Papp Balázst (gyógypedagógus) nem tudtuk a lemondása okáról megkérdezni, mert elhunyt igen fiatalon. Miután lemondott az igazgatói megbízatásáról az alkoholba menekült és fiatalon elhunyt.

Megérkeztünk 1995-be Tonács Évához (gyógypedagógus), aki 11 éven keresztül irányította az intézményt. 2005-ben újra pályázott, és a szocialista vezetésű Bács Kiskun megyei közgyűlés újabb 5 évre bizalmat szavazott neki. Majd 2005 novemberében egy váratlan botrány kirobbanását követően 2006 áprilisában lemondott, majd az intézményt is elhagyta. A dolog pikantériája, hogy 2006 tavaszán országgyűlési választások zajlottak az országunkban. A szocialista Dr. Balogh László a megyei önkormányzat képviselő testületének elnöke egyben a térség országgyűlési képviselője. Az országos választásokat a szocialisták megnyerték, de Dr Balogh László a választásokat elveszítette és nem került be a parlamentbe. A rossznyelvek szerint a képviselő úr szentül meg volt arról győződve, hogy a Tonács Éva és a juhar utcán kitört botrány az oka. Az akkori botrányt felkapta az országos média, de igazából az intézményben dolgozó méhkas gerjesztette azt. A fenntartót és a különböző hivatalos szerveket elárasztották az intézményből küldött feljelentő névtelen levelek, melyek a Tonács Éva személyiségét, vezetői stílusát, alkalmasságát bírálták.

Ekkor, még a szocialista vezetésű megyei közgyűlés Molnárné Nyújtó Juliannát, (gyógypedagógus)először megbízta, majd augusztusban kinevezte az intézmény igazgatójának.

Az őszi helyhatósági választásokat a Szocialisták elveszítették, és új Fideszes vezetés került a megye és a város élére. Tehát azaz érdekes helyzet állt elő, hogy a szocialista kormánnyal szemben az országban többségében Fideszes megyei, települési vezetők kerültek pozícióba. Ekkor a két pólus egymásnak rugaszkodott. Hogy miért beszélek erről ilyen részletességgel, annak objektív oka van. Talán soha addig nem érezte egy intézmény, hogy a politika beszivárog az életébe, mint 2006 őszén. Hiszen a szocialista kormánynak nem állt érdekében, hogy sikeresek legyenek a Fideszes megyei vezetők, ezért a gazdasági helyzetre hivatkozva óriási megszorító intézkedéseket, elvonásokat eszközölt. Ezt a megyei vezetők kénytelenek voltak tovább hárítani az intézményekre.  A mi intézményünknek 20%-os költségvetési megszorítást jelentett a 2007-es költségvetési évre.

Molnárné Nyújtó Julianna frissen kinevezett igazgató, aki az intézmény költségvetésével sem volt tisztában óriási feladat előtt ált. Egy szétzilálódott tantestület mellett, egy országos botránnyal a háta mögött, 35 embert kellett volna elbocsátania, hogy a költségvetést betudja tartani, amit 2007-re előirányoztak. Mivel azt sem tudta, hogy kezdjen a feladathoz, segítséget, támogatást sehonnan nem várhatott, ezért jobbnak látta, ha lemond. Tehát 2007 január 16-án beadta lemondását néhány hónapos igazgatóságát követően.

Hirtelen vezető nélkül maradt újra az intézmény. Ekkor Zvekanov Tímea (gyógypedagógus) általános igazgató helyettest bízta meg a feladattal a megyei vezetés. Timi mint korábban a vezetésben feladatott vállaló tisztában volt az intézmény nehéz helyzetével. 1 hónapra vállalta el az igazgatói feladatot, amíg a megyei vezetés talál egy Pali madarat, akit az intézmény vezetésére rábír. Ez a Pali madár (szociálpolitikus) én voltam. Mint láthattuk fent eddig, korábban minden igazgató gyógypedagógus végzettségű volt,kivéve engem, aki szociálpolitikusként kerültem az intézmény élére. A megyei közgyűlés ellen szavazat, tartózkodás nélkül bízott meg a feladattal. Gondolom volt néhány képviselő, akik úgy gondolták a tanév végére, a pályázat kiírásra kerülésére, a feladatba beletörik a bicskája a Fidesz által, talált Pali madárnak.

Ennek érdekében az intézményirányítási főosztály megbízott vezetője P.I. mindent, meg is tett.